اخبار نوشتاری و تصویری از ایران و مقاومت ایران و قیام آفرینان و کانونهای شورشی در سراسر میهن. اخبار سیاسی اجتماعی اقتصادی سرکوب و اختناق و زندانیان سیاسی. مقالات و گزارشات و تحلیل های سیاسی اجتماعی و اقتصادی بصورت نوشتاری و ویدئویی. ویدئوهای تاریخی فرهنگی هنری طنز و ... از سیمای آزادی تلویزیون ملی ایران. https://www.besoyepirozi.com همه روزه در سایت های بسوی پیروزی و پاسارگاد سیتی

  • .
  • رهبری مقاومت
  • اخبار و گزارش
  • ویدئو خبرها
  • ویدئو کلیپ ها
  • رویدادهای تاریخی
  • مقالات و ادبیات
  • کتابخانه
  • سیاسی اجتماعی
  • اسناد و حقایق
  • روزها و یادها
  • .
  • مسعود رجوی کیست؟
  • آشنایی با مجاهدین
  • رویدادهای مقاومت
  • رویدادهای ایران
  • رویدادهای مذهبی
  • رویدادهای جهان
  • اطلاعات عمومی
  • آموزشی ها
  • موزیک
  • تبیین جهان
  • زنان در مقاومت ایران
  • زنان پیشتاز
  • زنان در تاریخ
  • زنان نیروی تغییر
  • زنان قهرمان
  • ارتجاع زن ستیز
  • زندگینامه شهیدان
  • یادواره ها
  • زنان در رهبری

اسلام پویا، رو در روی درک ایستا و متحجر از اسلام _ گفتگو با محمدرضا منانی (قسمت دوم)

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
منتشر شده در 15 خرداد 1396

در قسمت اول این گفتگو به این موضوع پرداختیم که اسلام حقیقی که چهره‌اش به‌شدت به‌خاطر عملکردهای خمینی پلید و آخوندهای جنایتکار بازمانده از او کدر و تیره شده، چیست؟ قرآن چه جور کتابی است؟ آیا اصلاً قابل فهم است؟ و اگر هست چگونه می‌توان آن را فهم کرد و از آن چه انتظاری باید داشت.
دیدیم که روح و پیام اسلام، آزادی، آگاهی و عشق و مهربانی است و خمینی و آخوندهای خمینی صفت صرفاً به‌خاطر قدرت پرستی و حفظ منافع و حکومت نامشروع خود، اسلام و قرآن را دین استبداد و خشونت و کشتار و شکنجه معرفی می‌کنند.

اکنون ادامه این گفتگو:
سؤال: اشاره کردید که اسلام ایدئولوژی است که قدرت انطباق فعال با شرایط زمان را دارد. قبل از این‌که وارد سؤال پیرامون چگونگی این مسأله بشویم، می خواستم اول توضیح بدهید که منظور از «انطباق فعال» چیست؟
محمدرضا منانی:
اگر این مسأله را در پهنه طبیعت و حیات ببینیم معنی آن در سایر زمینه‌ها روشنتر می‌شود. در طبیعت، در مقایسه گیاهان با جمادات می‌بینیم، جمادات تقریباً هیچ تأثیری از محیطشان نمی‌پذیرند، یا تأثیر پذیریشان ناچیز است، آن هم اساساً یک طرفه است یعنی عوامل بیرونی بر آنها تأثیر می‌گذارند. مثلاً سنگها در اثر تابش خورشید یا بارش باران یا جریان آب و وزش شن باد طی قرنها ساییده می‌شوند. اما گیاهان و درختها نور خورشید را جذب می‌کنند و از آن در سوخت و ساز خود استفاده می‌کنند. ریشه‌های خود را در جستجوی آب به اعماق زمین می‌فرستند. همچنین نسبت به جمادات قدرت ترمیم خود را دارند. قدرت تکثیر نوع خود را دارند.
در مقایسه گیاه با حیوانات که در مدار تکاملی بالاتری هستند، می‌بینیم که حیوانات علاوه بر آن که دارای همان تواناییهای گیاه، توان ترمیم و تغذیه و تکثیر هستند، توان انطباق خیلی بیشتری با محیط خود را دارند. وقتی غذا و آب به یک گیاه نرسد، مدتی مقاومت می‌کند، ولی خشک می‌شود و از بین می‌رود، چون نمی‌تواند مکانش را تغییر بدهد، اما حیوان، حتی ساده‌ترین جانور تک سلولی، در جستجوی آب و غذا برمی‌آید و می‌تواند مکانش را تغییر دهد.
در مقایسه حیوانات با یکدیگر نیز، باز مهمترین عاملی که به اتکای آن می‌توانیم بگوییم این موجود عالیتر از موجود دیگر است، قدرت انطباق فعال است. همین عامل است که باعث می‌شود حیوانات خون گرم متکاملتر از جانوران خونسرد باشند. جانوران خونسرد مقهور دمای طبیعت و پیرامون خود هستند. وقتی هوا سرد می‌شود، دمای بدن آنها هم پایین می‌آید و فعالیتهای حیاتی آنها هم به کمترین حد می‌رسد و قادر به ادامه فعالیت خود نیستند، اما حیوانات خون گرم دارای چنان سیستم و مکانیسم درونی هستند که به‌رغم نوسانات دمای هوا، دمای بدن آنها ثابت می‌ماند. این مکانیسم عالی انطباق فعال با محیط پیرامون، حیوانات خون گرم را قادر می‌سازد که مقهور گرما یا سرمای زیاد نشوند.

سؤال: و از این مثالها و از این مبحث که به نظر می‌رسد در حیطه علوم طبیعی است، چه نتیجه‌یی می‌توان گرفت؟
محمدرضا منانی:
مصداقها و مثالها، مثالهایی از طبیعت بودند، اما قانونی که از آن نتیجه می‌شود، قانون عام حاکم بر هستی است.
آن چه مثال زدم، نمودهایی از قانون انطباق در طبیعت بود، به این معنی که هر پدیده‌یی در صورتی دوام می‌آورد و باقی می‌ماند که با محیط اطراف خودش منطبق شود. این یک قانون عام است که در صحنه اجتماع نیز نمودهای مشخص خودش را دارد. حالا بر اساس همین قاعده هر سیستم فکری، عقیدتی، ایدئولوژیکی، که با فطرت تکامل، تطابق نداشته باشند. آنها هم از صحنه خارج خواهند شد. چون قاعده عام است در تاریخ علم و فلسفه، ما دیده‌ایم مکاتبی می‌آیند. یک چند مطرح هستند بعد از مدتی یا کهنه می‌شوند یا قادر به پاسخگویی مسائل نیستند. پس تنها آن سیستم‌ها، آن ایدئولوژیها و آن دستگاههای فکری و عقیدتی می‌توانند استوار و پا برجا بمانند که با واقعیت جهان موجود تطابق داشته باشند. شرط آن است که آن مکتب دارای آن چنان اصول واقع گرایانه و عام و فراگیری باشد که بتواند با ارائه یک دینامیزم در مقابل شرایط مختلف پاسخگوی مسائل باشد. هر ایدئولوژی اگر چنین ادعایی دارد، شرطش این است که در عمل قدرت این انطباق را داشته باشد. بر اساس این قانون، الآن که بحث ما در مورد مکتب و کتاب آن قرآن است، می گوییم که قرآن هم اگر قابلیت انطباق با مسائل هر دوران و دینامیسم لازم را نداشت، تا کنون به‌عنوان یک کتاب راهنمای عمل باقی نمی‌ماند و به تاریخ می‌پیوست. پس قابلیت انطباق دارد، منعطف است، می‌تواند پاسخگوی شرایط متفاوت و متغیر باشد. از طرف دیگه باید تصریح کنم قرآن بدون دینامیزم = خطرناکترین کتاب / و اسلام بدون دینامیزم = خطرناکترین دین

سؤال: در مبحث قبلی، بحثمان به این جا رسید که به اعتقاد مجاهدین، قرآن راهنمای عمل، یعنی راهنمای مبارزه و عمل صالح اجتماعی است.
اما این سؤال این جا مطرح می‌شود که کتابی که 1400سال پیش نازل شده و بسیاری از آیات آن معطوف به مسائلی بوده که در همان زمان به وجود آمده، چطور الآن می‌تواند راهنمای عمل مبارزه و انقلاب یعنی پیچیده‌ترین جلوه حیات اجتماعی، آن هم در این عصر و زمانه باشد؟
محمدرضا منانی:
این همان جایی است که به خصیصه و ویژگی منحصربه‌فرد قرآن و به تبع آن اسلام برمی‌خوریم. یعنی خصیصه پویایی و دینامیسم. منظور از دینامیسم ویژگی تحول یابندگی و انطباق فعال درون جوش است که در نردبان تکامل این ویژگی در موجودات متکاملتر پررنگتر و برجسته‌تر است.

سؤال: اما مگر قرآن تغییر می‌کند؟ مگر نه این‌که آیاتش و حتی کلمات و حروفش دستخوش هیچ تغییری نشده و فرق و مذاهب اسلامی، به‌رغم همه اختلافاتی که با هم دارند، در مورد هیچ آیه و کلمه‌یی از قرآن بی‌هیچ پس و پیشی، اختلاف نظر ندارند.
محمدرضا منانی:
بله، همان‌طور که می‌گویید قرآن در سوره‌ها و آیات و کلماتش، طی قرون متمادی، هیچ‌گونه تغییری نکرده و یک حرف آن هم جابه‌جا نشده. بله، ظاهر و کلمات قرآن از تحریف مصون مانده، اما وقتی ما از پویایی و دینامیسم قرآن صحبت می‌کنیم، منظور تغییر در ظاهر آیات و کلمات آن نیست. بلکه منظور پویایی و دینامیسم در درک قرآن است.
وقتی حضرت علی (ع) در نهج‌البلاغه می‌گوید: «یأتی علی الناس زمان لا یبقی فیهم من القرآن الا رسمه و من الاسلام الا اسمه»
زمانی فرا می‌رسد که از قرآن جز رسمش (منظور همان صورت ظاهر قرآن است) و از اسلام جز اسمش باقی نمی‌ماند. به همین معنا اشاره داشته است.
بعد حضرتش در ادامه همان سخنان، حرف بسیار تکان دهنده دیگری را هم اضافه می‌کند و می‌گوید:
«و مساجدهم یومئذ عامره من البناء خراب من الهدی سکانها و عمارها شر اهل الارض»
و مسجدهاشان در آن روز به‌لحاظ بنا آباد و به‌لحاظ هدایت ویران است و مسجد روندگان و مسجد سازان در آن روزگار «شر اهل الارض» بدترین مردم روی زمین اند. عجبا که مولا گویی این مسجدهای ضرار امروز آخوندهای جنایتکار حاکم را به چشم دل می‌دیده است.

سؤال: اگر درست فهمیده باشم، منظور این است که قرآن دارای چنان محتوایی است که می‌تواند پاسخگوی هر شرایطی باشد؟
محمدرضا منانی: بله، به‌خاطر آن که قرآن از چنان پویایی و دینامیسمی برخوردار است که می‌تواند با شرایط متحول اقتصادی و اجتماعی انطباق پیدا کند، چون اگر دارای خصلتی ایستا بود و محتوایی ساکن و منجمد داشت، دیگر چگونه می‌توانست راهنمای عمل و مبارزه در عصر ما و جامعه ما باشد؟ عصری که عصر دگرگونیهاست. جامعه‌یی که دائم در حال تغییر و تحول است.
قرآن به‌عنوان آخرین پیام وحی و آخرین پیام خدا به انسان و هدایت کننده او از میان گردنه‌ها و گردابها، فقط به شرط دارا بودن محتوای زنده و پویایی، می‌تواند چنین نقشی داشته باشد. البته قرآن به خودی خود که ساکت است، در واقع قرآن راهنمای کسانی است و برای کسانی گویا می‌شود که از موضعی انقلابی و توحیدی، در مقام راه جویی از قرآن برآمده باشند. به تعبیر خود قرآن باید پاک و مطهر باشند و باید تقوا داشته باشند. همانند بنیانگذاران مجاهدین و در رأس آنها حنیف کبیر. آنها که با نهج‌البلاغه و کلام علی (ع) الفتی عمیق داشتند، لابد این کلام مولا را در خطبه 157 با گوش دل شنیدند و آن را به کار بستند که:
«النور المقتدی به ذلک القرآن فاستنطقوه و لن ینطق»
آن نور راهبر و راهگشا که پیامبر با خود آورد، قرآن است، پس آن را به حرف آورید، ”فاستنطقوه“ آن را به نطق آورید، گویا کنید، زیرا قرآن هرگز به خودی خود و بدون مبیّن گویا نمی‌شود.
سؤال: اگر ممکن است برای روشن شدن و عینی شدن بحث، چند مثال از همین درک پویا از قرآن و اسلام ذکر کنید.
محمدرضا منانی:
گفتار و رفتار حضرت علی (ع) عالیترین تجلی درک پویا و دینامیک و عمیق از اسلام است. در جریان درگیری با خوارج که گروهی قشری متعصب و خشک مغز بودند، این بینش ژرف امام را به‌روشنی می‌توانیم ببینیم. خوارج بعد از آن جریان حکمیت که خودشان به امیرالمؤمنین علی (ع) تحمیل کردند، خطاب به او می‌گفتند: چرا افراد را به جای خدا و قرآن، در مقام حکم و داوری قراردادی؟
امام (آن طور که در خطبه 125 آمده) جواب داد: «ما مردان را حاکم قرار ندادیم، بلکه قرآن را حاکم گردانیدیم، و این قرآن خطی است نوشته شده میان دو پاره جلد که به زبان سخن نمی‌گوید و ناچار برای آن ترجمانی لازم است (که منظور آن را بیان کند) و این مردان هستند که از آن سخن می‌گویند».

سؤال: اما این سؤال این جا مطرح می‌شود که این مردان چه کسانی هستند؟ مانند حضرت علی هستند و در اردوی او؟
محمدرضا منانی:
این سؤال بسیار مهمی است. اگر با بینش علی (ع) که پرورش یافته مکتب توحید است و به قرآن ناطق ملقب می‌باشد، به قرآن نگاه کنیم، آن طور که او قرآن را در نهج‌البلاغه و در عمل خود توصیف کرده، قرآن کتابی است که قابلیت انطباق با تمام اعصار بشر دارد، یعنی کتاب هدایت است برای انسان در تمام دوره‌های تاریخی؛ اما اگر کسی با یک درک و تصور قشری و دگماتیک به قرآن نگاه کند و تنظیم کند؛ دیگر این تفکر ارتجاعی است که خودش را به قرآن تحمیل می‌کند و هر نوع برداشتی از آن، دیگر محتوایش قرآن نیست. بلکه مجموعه‌یی است از تفسیرها و برداشتهای انحرافی و قشری و جزم گرایانه، که هم‌چنان که علی (ع) گفت تحت نام قرآن و با اسم و رسم آن، اما خالی از محتوای قرآن و حتی متضاد با مضمون اصیل و واقعی آن است.

اجازه بدین یک مثال خیلی ساده براتون بزنم. بسیاری از روشهای پزشکی که در قرنهای گذشته رایج بود و در کتابهای طب قدیمی ذکر شده است، در زمان خودش برای بیماران حیات بخش بود، امروز با اکتشافات پزشکی و درمانی منسوخ شده و بسیاری از آنها به‌عنوان روشهای زیان رسان به جسم به کناری گذاشته شده‌اند. آیا این واقعیت، حیات بخش بودن آن روشها در زمان خودش را نفی می‌کند؟ خیر؟ اما امروز زیان بخش است چون برای معالجه بیماریها روشهای نو و مؤثر و بدون زیان کشف شده است. پس بخشهای زیادی از کتب طب قدیم، منسوخ شده است، اما در همان کتب اصولی برای حفظ سلامتی ذکر شده که نه تنها تا امروز به قوت خودش باقی است، بلکه می‌توان گفت که تا ابد به‌عنوان اصول درمانی یا بهداشتی برقرار خواهد بود.
مثال مشخص:
تا حدود 15سال پیش، یعنی اوایل دهه 90، برای بیمارانی که به تورم یا زخم معده و اثنی عشر مبتلا بودن، پرهیزهای شداد و غلاظ تجویز می‌شد. اما از روزی که کشف شد که عامل این بیماری نوعی باکتری است، یک معالجه سه هفته‌یی با چند قرص، نقطه پایانی بر پرهیزهای غذایی سنگین برای این بیماران بود. آیا پرهیز غذایی در زمان خودش نادرست بود؟ خیر. اما امروز اصرار بر همان روش چه نامیده می‌شود؟ کهنگی و عقب‌ماندگی
سؤال: این طور که شما روی دینامیسم و پویایی قرآن و این‌که برای فهم آن باید تقوا داشت و در کوران مبارزه و عمل اجتماعی هم بود، تأکید می‌کنید، آیا این باعث نمی‌شود که هر کسی برداشتهای دل بخواهانه خودش را از قرآن علم کند و به‌اصطلاح استفاده ابزاری از قرآن را رایج نمی‌کند؟ آیا این راه را برای انواع و اقسام برداشتها و تفاسیر انحرافی هموار نمی‌کند؟ و انواع بدعتها را رواج نمی‌دهد؟

محمدرضا منانی:
این نگرانی کاملاً حق است. همین نگرانی که چه بسا از موضع حسن نیت هم بود، باعث شده بود که اصلاً تفسیر و برداشت قرآن عملاً تعطیل و حتی تقریباً ممنوع شود. و این برداشت عمومیت پیدا کند که ما نمی‌توانیم و نباید قرآن را تفسیر کنیم، تفسیر قرآن فقط کار معصومین است. و از این جا بود که قرآن طی قرنها به‌عنوان کتابی که فقط برای ثواب باید آن را خواند، درآمده بود.
در حالی که اصلاً کلمه ”قرآن“ یعنی خواندنی، با این برداشت در تعارض است. کما این‌که با آیات متعدد قرآن هم در تعارض است مثلاً آنجا که می‌گوید قرآن، «بلسانٍ عربیٍّ مّبینٍ » یعنی زبان عربی روشن که همه کس می‌تواند آن را بفهمد نازل شده.
سؤال: ولی با این همه، وقتی که شما باب تفسیر و استنباط از قرآن را باز می‌کنید، آیا قبول دارید که امکان انحراف یا سوء‌استفاده از قرآن برای منافع فردی هم به وجود می‌آید؟

محمدرضا منانی:
بله، امکان سوءاستفاده و امکان برخوردهای انحرافی با قرآن وجود دارد، اما این باعث نمی‌شود که ما برای حل مسائل و مشکلاتی که با آنها مواجه هستیم، از قرآن استفاده نکنیم و از تفسیر آن غافل بمانیم و خود را از کارکردهای اجتماعی قرآن محروم کنیم.
سوال: یعنی اینجور که شما می‌گین، ترس از اشتباه نباید مانع بشه که از اون استفاده نکنیم

محمدرضا منانی:
بله، این‌که از ترس اشتباه یا برداشتهای انحرافی، تنزّه‌طلبانه و مقدس مآبانه به قرآن نزدیک نشویم، مثل این است که در برخورد با موانع و مشکلات، به جای کوشش برای حل درست آنها توقف کنیم و هیچ قدمی بر نداریم و یا به جای تهاجم به موانع و مشکلات، مرتب به عقب و به قهقرا برویم.
به هر حال سؤال این است که آیا اصل هدایت بشر از جانب خالق و تکامل دهنده هستی را ضروری می‌شماریم یا نه؟ و آیا قرآن را پاسخی به این ضرورت، ضرورت هدایت آگاهانه جامعه می‌دانیم یا نه؟ اگر آری، این صرفاً در کادر اعتقاد به دینامیسم قرآن امکانپذیر است. ضمن این‌که البته لازمه درک و فهم درست از قرآن، پاک بودن و رها بودن از قیدهای منافع استثمارگرایانه فردی و طبقاتی است که فهم آدمی را کور می‌کند؛ یعنی همان تقوا، نه تقوا به‌معنای پاسیو و منفعل که از ترس اشتباه اصلاً با تضادها درگیر نمی‌شود و در واقع از میدان می‌گریزد.

ادامه دارد.

  • قبلی
  • بعدی
این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
اسفند 06, 1399

خجسته میلاد امیر مومنان پیشوای تاریخی مجاهدان علی علیه‌السلام فرخنده و مبارک باد

in رویدادهای مذهبی

by test

امیر مؤمنان، علی بن‌ابی‌طالب(ع) فراتر از تعلق‌داشتن به‌این یا آن شاخه اسلامی، سیمایی است معرف…
اسفند 03, 1399

ولادت امام محمدتقی (ع) جوادالائمه

in رویدادهای مذهبی

by test

ابن‌الرضا(ع) امام محمدتقی ملقب به‌ جوادالائمه، نهمین پیشوای تشیع انقلابی، در ماه رجب (و به‌روایت…
بهمن 26, 1399

سوم رجب شهادت امام علی النقی (ع) دهمین پیشوای تشیع انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by test

امام علی‌النقی (علی بن‌محمد)، امام هادی، در سال 212 هجری در مدینه متولد شد. دوران…
بهمن 25, 1399

اول رجب ولادت امام محمد باقر (ع)

in رویدادهای مذهبی

by test

میلاد فرخنده پنجمین پیشواى تشیع انقلابیشكافنده علوم زمان، خصم مرتجعان و جبارانامام محمد باقر (ع)دوران…
بهمن 17, 1399

بیستم جمادی‌الثانی ولادت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها

in رویدادهای مذهبی

by test

خجسته‌میلاد كوثر محمدی،فاطمه زهرا سلام‌الله علیها فرخنده و مبارك‌بادخجسته‌میلاد فاطمه، میلاد زنی است که بدون…
بهمن 17, 1399

بیستم جمادی‌الثانی ولادت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها

in رویدادهای مذهبی

by test

خجسته‌میلاد كوثر محمدی،فاطمه زهرا سلام‌الله علیها فرخنده و مبارك‌بادخجسته‌میلاد فاطمه، میلاد زنی است که بدون…
بهمن 03, 1399

سالروز وفات فاطمه‌زهرا (ع)، برترین الگوی زن یکتاپرست انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by test

سوم جمادى الثانى مصادف است با وفات حضرت صدیقه‌کبری فاطمه‌زهرا(ع)، بزرگ‌بانویی که در فرهنگ اسلام،…
دی 09, 1399

میلاد عیسی مسیح‌ (ع)، پیامبر عشق و رهایی مبارک باد

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

دی 01, 1399

میلاد زینب‌کبری، بانوی پیشتاز مجاهدان عاشورا مبارک‌باد

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

آذر 04, 1399

میلاد یازدهمین پیشوای آرمانی و مقتدای تاریخی تشیع انقلابی، امام حسن عسکری مبارک باد

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

آبان 12, 1399

هفدهم ربیع‌الاول، میلاد حبیب خدا، محمد مصطفی(ص) و ولادت امام جعفر صادق(ع) ششمین پیشوای تشیّع انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

 میلاد حبیب خدا، محمد مصطفی (ص) و ولادت امام جعفر صادق هفدهم ربیع‌الاول، میلاد سرچشمه…
آبان 04, 1399

‌هشتم ربیع‌الاول، شهادت امام حسن عسکری (ع)

in رویدادهای مذهبی

by test

مهر 26, 1399

سالروز شهادت هشتمین پیشوای تشیع انقلابی، آفتاب خراسان، علی‌ابن‌موسی‌الرضا (ع)

in رویدادهای مذهبی

by test

مهر 25, 1399

بیست و هشتم صفر، رحلت پیامبرعظیم‌الشأن اسلام و شهادت دومین پیشوای تشیع انقلابی، حضرت امام حسن مجتبی (ع)

in رویدادهای مذهبی

by test

مهر 16, 1399

اربعین حسینی، سلام بر فاتحان عاشورا

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سلام بر بانوان فاتح عاشورا که دراربعین حسینی، پیروزمندانه به کربلا و بر سر تربت…
شهریور 11, 1399

امام سجاد، هویت یک سر‌فصل

in رویدادهای مذهبی

by test

شهریور 11, 1399

زینب کبری؛ پیروزی در اسارت

in رویدادهای مذهبی

by test

شهریور 08, 1399

عاشورا فروغ جاودان آزادی

in رویدادهای مذهبی

by test

شهریور 08, 1399

تاسوعا روز سپهسالار عاشورا حضرت ابوالفضل

in رویدادهای مذهبی

by test

مرداد 31, 1399

ماه محرم، ماه قیام برای آزادی

in رویدادهای مذهبی

by test

مرداد 18, 1399

عید غدیر، روز بلوغ و کمال اسلام مردم‌گرای انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by test

مرداد 18, 1399

عید غدیر روز بلوغ و کمال اسلام مردم‌گرای انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by test

مرداد 12, 1399

عید سعید قربان؛ بین‌الملل انقلاب و قربانی، مبارک باد

in رویدادهای مذهبی

by test

مرداد 12, 1399

عید سعید قربان، بین‌الملل انقلاب و قربانی، مبارک باد

in رویدادهای مذهبی

by test

مرداد 07, 1399

سالروز شهادت امام محمد باقر (ع) مدرس مبارزه با اندیشه های انحرافی

in رویدادهای مذهبی

by test

تیر 31, 1399

سالروز شهادت امام محمدتقی، جواد الائمه، نهمین پیشوای تشیع انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by test

تیر 31, 1399

سالروز شهادت امام محمدتقی، جواد الائمه، نهمین پیشوای تشیع انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by test

تیر 13, 1399

خجسته‌میلاد آفتاب خراسان، هشتمین پیشوای تشیع انقلابی امام‌رضا(ع)

in رویدادهای مذهبی

by test

تیر 13, 1399

خجسته‌میلاد آفتاب خراسان، هشتمین پیشوای تشیع انقلابی امام‌رضا(ع)

in رویدادهای مذهبی

by test

خرداد 30, 1399

شهادت امام جعفر صادق(ع) ششمین پیشوای تشیع انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع)۲۵شوال۱۴۸هجری (۷۶۷میلادی)دوران امامت امام صادق، ۳۴سال بود.ششمین پیشوای تشیع انقلابی در…
شهریور 03, 1398

میلاد هفتمین پیشوای تشیع انقلابی، امام موسی‌ابن جعفر

in رویدادهای مذهبی

by test

مرداد 28, 1398

میلاد امام علی‌النقی (ع) دهمین پیشوای تشیع انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by test

خرداد 16, 1398

عید سعید فطر

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

عید فطر، عید رهاییعید به‌معنی بازگشت است، بازگشتی خوش یمن و مبارک، بازگشتی توأم با…
خرداد 12, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - گفتگو با عباس داوری - قسمت دهم

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سؤال:‌ بحثهایی که تاکنون در مورد ایدئولوژی مجاهدین انجام شد، روشنگر بود فکر می‌کنم وقت…
خرداد 09, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - گفتگو با عباس داوری - قسمت نهم

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سؤال: در جلسه قبل در مورد مراسم شبهای احیا و شرکت مجاهدین در آنها صحبت…
خرداد 09, 1398

شهادت حضرت علی علیه‌السلام شب قدر

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

علی راز گشوده انساناز سخنان مریم رجوی در شب شهادت علی علیه‌السلامدر شب قدر به…
خرداد 05, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - قسمت هشتم - گفتگو با عباس داور

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سؤال: در برنامه‌های گذشته ضمن بحث در مورد ایدئولوژی سازمان مجاهدین، نکاتی هم در مورد…
خرداد 04, 1398

نوزدهم رمضان آغاز شبهای قدر

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

نوزدهم رمضان، روزی است که شمشیر اشقی‌الاشقیا ابن‌ملجم که آخوندی ا ز تیره آخوندهای خمینی‌صفت…
خرداد 03, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - قسمت هفتم - گفتگو با عباس داور

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سؤال: صحبت از آموزشهای متون ایدئولوژی در کنار آموزشهای قرآن و نهج‌البلاغه کردید. کسی که…
ارديبهشت 31, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - گفتگو با عباس داوری - قسمت ششم

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سؤال: در برنامه‌های گذشته در توضیحات ایدئولوژی سازمان، چند مورد اشاره به بنیانگذار کبیر سازمان…
ارديبهشت 31, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - قسمت پنجم - گفتگو با عباس داور

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سؤال: در برنامه‌های قبلی قیام برای استقرار عدالت فراگیر در یک جامعه‌ را مهمترین وظیفه‌ٔ…
ارديبهشت 31, 1398

پانزدهم رمضان سال سوم هجری - ولادت دومین پیشوای تشیع انقلابی مبارک‌باد

in رویدادهای مذهبی

by test

میلاد با‌سعادت امام‌حسن مجتبی بر تمامی رهروان آن پیشوای بزرگ و بر مجاهدان طریقش مبارک‌بادروز…
ارديبهشت 27, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - قسمت چهارم - گفتگو با عباس داور

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سؤال: در جلسات گذشته در مورد تئوری بینانگذار کبیر سازمان مجاهدین، محمد حنیف‌نژاد مبنی بر…
ارديبهشت 24, 1398

وفات بزرگ‌بانوی مکتب توحید و یگانگـی، حضرت خدیجه کبری علیها سلام

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

دهم ماه رمضان، مصادف است با سالروز رحلت همسر والای پیامبر، اولین گرونده به اسلام…
ارديبهشت 24, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - قسمت سوم - گفتگو با عباس داوری

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سؤال: در برنامه‌ٔ گذشته، به مرزبندی با اسثتمار و ضرورت برقراری عدالت فراگیر در جامعه…
ارديبهشت 22, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - قسمت دوم - گفتگو با عباس داوری

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سؤال: در جلسه قبلی گفتید محمد آقا مرزبندی را بین استثمار کننده و استثمار شونده…
ارديبهشت 22, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - قسمت اول - گفتگو با عباس داوری

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

در ماه مبارک رمضان هستیم، ماه خدا، ماه نزول قرآن، همچنین ماه شهادت مولا و…
ارديبهشت 15, 1398

حلول ماه رمضان مبارک باد

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

رمضان، ماه تقوای رهایی‌بخشفلسفه رمضان و روزه چیست؟ ماه رمضان چه اهدافی را دنبال می‌کند؟…
ارديبهشت 01, 1398

نیمه شعبان، سالروز ولادت حضرت مهدی عجل‌الله تعالی فرجه

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

سالروز ولادت حضرت مهدی عجل‌الله تعالی فرجهولادت خجسته وارث زمینوصاحب زمانبنیانگذار و فاتح جامعه بی‌طبقه…
فروردين 22, 1398

ولادت امام زین العابدین (ع)

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

امام‌سجاد (زین‌العابدین) در سال ۳۶هجری در مدینه متولد شد.در مورد روز و ماه تولد امام…
فروردين 21, 1398

ولادت حضرت ابوالفضل‌العباس (ع)

in رویدادهای مذهبی

by test

فروردين 20, 1398

میلاد خجسته پیشوای عقیدتی مجاهدان، پرچمدار تاریخی «هیهات منّاالذله» حسین بن‌علی علیه‌السلام مبارک‌باد

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

میلاد خجسته پیشوای عقیدتی مجاهدان، پرچمدار تاریخی «هیهات منّاالذله» حسین بن‌علیعشق پرشور نسبت به‌ سالار…
فروردين 16, 1398

شهادت امام موسی کاظم (ع)، هفتمین پیشوای تشیع انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

شهادت امام موسی کاظم(ع)، هفتمین پیشوای تشیع انقلابی۲۵ رجب سال ۱۸۳ هجری قمری :سالروز شهادت…
فروردين 16, 1398

مبعث حضرت محمد (ص) - پیام مجسم عشق

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

مبعث حضرت محمد(ص) - پیام مجسم عشقمحمد حبیب، کلمه و پیام مجسم عشق بود. حبیب…
اسفند 25, 1397

وفات حضرت معصومه علیها سلام، نماد نسلی نوین در تشیع انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

آذر 07, 1397

هفدهم ربیع‌الاول، میلاد حبیب خدا، محمد مصطفی (ص) و ولادت امام جعفر صادق (ع) ششمین پیشوای تشیّع انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by test

آبان 24, 1397

نوحه آتش جواب آتش

in رویدادهای مذهبی

by test

آبان 24, 1397

نوحه راه حسین

in رویدادهای مذهبی

by test

آبان 24, 1397

نوحه پیرهن سرخ

in رویدادهای مذهبی

by test

آبان 24, 1397

حسین(ع) در بیان اندیشمندان تاریخ

in رویدادهای مذهبی

by test

آبان 21, 1397

یاران حسین(ع)؛ عباس، سردار وفا و یاری

in رویدادهای مذهبی

by test

آبان 21, 1397

محرم، فرصتی برای خیزش علیه ظلم (۲)

in رویدادهای مذهبی

by test

آبان 21, 1397

یاران حسین(ع) – حبیب‌‌بن مظاهر

in رویدادهای مذهبی

by test

آبان 14, 1397

شیطان‌سازی، سیاستی یزیدی و دارای سوابق تاریخی

in رویدادهای مذهبی

by test

آبان 14, 1397

قیام امام حسین؛ جاری در همه زمانها

in رویدادهای مذهبی

by test

آبان 11, 1397

یاران حسین (ع) – پیش‌آهنگ

in رویدادهای مذهبی

by test

مهر 21, 1397

محرم، ماه به زیرکشیدن یزیدان عمامه به‌سر

in رویدادهای مذهبی

by test

شهریور 21, 1397

امام محمدباقر (ع) و نگاهی گذرا به زندگی ایشان

in رویدادهای مذهبی

by test

شهریور 14, 1397

یاران حسین(ع) – ‌قیس‌بن مسهرالصیداوی

in رویدادهای مذهبی

by test

شهریور 02, 1397

محرم، ماه قیام برای آزادی

in رویدادهای مذهبی

by test

1
2
3
فروردين 16, 1398

بتهوون؛ آهنگ شورش بر سرنوشت

in رویدادهای جهان

by library Weblog

لودویگ فان بتهوون موسیقی‌دان شهیر آلمانیاو از هر گونه مهر و محبت محروم است. در…
مرداد 03, 1399

نشریه مجاهد، ارگان سازمان مجاهدین خلق ایران، نخستین شماره‌‌‌‌‌‌‌ خودرا منتشر کرد

in رویدادهای مقاومت

by test

مرداد 29, 1399

نخستین دیدار خانم مرضیه، بانوی هنر و آواز ایران با خانم مریم رجوی

in رویدادهای مقاومت

by test

تیر 27, 1399

۲۷تیر ۱۳۶۷آتش‌بس یا نوشیدن جام زهر توسط خمینی

in رویدادهای مقاومت

by test

تیر 18, 1399

آنالیز- پایه گذاری سازمان مجاهدین خلق ایران – قسمت پنجم

in آشنایی با مجاهدین

by library Weblog

https://www.youtube.com/watch?v=gWHO4mGE2L0
فروردين 22, 1398

ولادت امام زین العابدین (ع)

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

امام‌سجاد (زین‌العابدین) در سال ۳۶هجری در مدینه متولد شد.در مورد روز و ماه تولد امام…
مرداد 21, 1399

میرزا رضا کرمانی ـ سالروز اعدام جنایتکارانه میرزا رضا کرمانی

in رویدادهای ایران

by test

ارديبهشت 20, 1398

زنان در دیدگاه مریم رجوی

in زنان نیروی تغییر

by library Weblog

مریم رجوی در سخنرانی «نقش کلیدی زنان، در مبارزه با بنیادگرایی» این‌طور می‌گوید:«واقعیت این است…
شهریور 15, 1397

مریم رجوی و جنبش دادخواهی

in زندگینامه شهیدان

by test

تیر 16, 1398

میرزاده عشقی و رضاخان

in اطلاعات عمومی

by library Weblog

یادی از میرزاده عشقیروز پنجشنبه ۱۳اردیبهشت ۹۷ جمعی از فرهنگیان بر سر مزار میرزاده عشقی…
فروردين 02, 1398

مجاهد شهید قهرمان گیتی گیوه چینیان‌زاده از اعضای ارشد شورای رهبری مجاهدین - فرمانده ضداطلاعات ارتش آزایبخش ملی ایران

in زندگینامه شهیدان

by library Weblog

اسفند 27, 1397

تبیین جهان – قسمت اول اساسی ترین مساله هر فلسفه

in تبیین جهان

by library Weblog

مرداد 12, 1399

شهادت فرمانده سیاوش سیفی و شماری از کادرها - ۱۰ مرداد ۱۳۶۱

in رویدادهای مقاومت

by library Weblog

مهر 26, 1399

۲۶مهر ۱۳۷۰ـ رژه بزرگ یکانهای نمونه ارتش آزادیبخش ملی ایران در اشرف

in رویدادهای مقاومت

by library Weblog

ارديبهشت 27, 1398

فرشتگان آزادی

in رویدادهای مقاومت

by library Weblog

خرداد 24, 1398

وجدان تاریخ قسمت سی و سوم

in آموزشی ها

by library Weblog

تیر 04, 1399

تبیین جهان قسمت هشتاد - مسعود رجوی

in تبیین جهان

by library Weblog

https://www.youtube.com/watch?v=XuzZJmKdb-U
مرداد 04, 1399

۲۷سال پس از عملیات فروغ جاویدان - لرزه بی‌پایان سرنگونی و هراس از مجاهدین و ارتش آزادی - (قسمت دوم)

in آشنایی با مجاهدین

by library Weblog

در سالگرد عملیات بزرگ میهنی فروغ جاویدان، طی چندین روز، بخش قابل توجهی از برنامه‌های…
مهر 12, 1399

کلنل محمدتقی‌خان پسیان و رضاشاه

in رویدادهای ایران

by library Weblog

شهریور 20, 1399

گرامی‌باد سالگرد شهادت گل‌سرخ انقلاب، مهدی رضایی

in رویدادهای مقاومت

by test

مهدی رضایی؛ گل سرخ انقلاب ضدسلطنتی ۱۶شهریور سالگرد شهادت گل‌سرخ انقلاب مهدی رضایی است. روز…
بهمن 03, 1399

سالروز وفات فاطمه‌زهرا (ع)، برترین الگوی زن یکتاپرست انقلابی

in رویدادهای مذهبی

by test

سوم جمادى الثانى مصادف است با وفات حضرت صدیقه‌کبری فاطمه‌زهرا(ع)، بزرگ‌بانویی که در فرهنگ اسلام،…
خرداد 08, 1396

فلسفه شعائر- قسمت چهارم: از روند تکامل، چه نتایجی می‌توان گرفت؟

in رویدادهای مذهبی

by test

سردار شهید خلق، موسی خیابانی:قسمت چهارم: از روند تکامل، چه نتایجی می‌توان گرفت؟سپس سردار خیابانی،…
فروردين 10, 1398

سی‌امین سالگرد قتل‌عام زندانیان سیاسی (گفتگو با فروغ گلستان)

in رویدادهای مقاومت

by library Weblog

گفتگو با خواهر مجاهد فروغ گلستانسؤال: چرا بعد از ۳۰سال ما هم‌چنان به موضوع قتل‌عام…
فروردين 16, 1398

سالروز درگذشت آبه پیر ـ قهرمان مقاومت ضدفاشیستی فرانسه

in رویدادهای جهان

by library Weblog

«خدا در آسمان نیست، بلکه در این فرد بی‌خانمان و ستم کشیده‌یی است که دارد…
فروردين 03, 1398

از قطره تا دریا درسهایی از تاریخچه سازمان مجاهدین خلق ایران -قسمت اول

in آموزشی ها

by library Weblog

مرداد 29, 1399

آنالیز پایه گذاری سازمان مجاهدین خلق ایران راه انداختن ولایت مطلقه قسمت دوازدهم

in آشنایی با مجاهدین

by library Weblog

https://www.youtube.com/watch?v=-ghuQB9Z3gs
مرداد 07, 1399

پرواز بزرگ رهبر مقاومت از تهران به پاریس

in رویدادهای مقاومت

by test

فروردين 06, 1398

کوروش فرمانروایی دادگستر

in رویدادهای ایران

by library Weblog

ارديبهشت 22, 1398

مجاهدین و قرآن - مجاهد غبار از رخ دین زدود - قسمت اول - گفتگو با عباس داوری

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

در ماه مبارک رمضان هستیم، ماه خدا، ماه نزول قرآن، همچنین ماه شهادت مولا و…
ارديبهشت 24, 1398

وفات بزرگ‌بانوی مکتب توحید و یگانگـی، حضرت خدیجه کبری علیها سلام

in رویدادهای مذهبی

by library Weblog

دهم ماه رمضان، مصادف است با سالروز رحلت همسر والای پیامبر، اولین گرونده به اسلام…
فروردين 04, 1398

شهادت محمدرضا سعادتی

in رویدادهای مقاومت

by library Weblog

تیر 25, 1399

معصومه ملک محمدی: قساوت دشمن تازگی ندارد، شگفت آور، مقاومت در برابر آنست

in زنان در مقاومت ایران

by library Weblog

روز شنبه ۳۱خرداد۱۳۹۹، یکی از سخنرانان کنفرانس بین‌المللی آغاز چهلمین سال مقاومت انقلابی، روز شهیدان…
آذر 04, 1399

«میلیشیای مجاهد خلق» تولدی نو در تکاپوی آگاهی و آزادی - قسمت اول

in رویدادهای مقاومت

by library Weblog

۲آذر هر سال یادآور نام نسلی و عنوان خاطره‌آمیزی است که با خود نوعی زندگی،…
اسفند 07, 1398

فرجام یک دیکتاتور قسمت دوم خطوط شباهت شاه و شیخ

in رویدادهای ایران

by library Weblog

فرجام یک دیکتاتور قسمت دوم خطوط شباهت شاه و شیخhttps://www.youtube.com/watch?v=RjtE3ZBQlJo
اسفند 28, 1397

گورهای دستجمعی زندانیان سیاسی قتل‌عام شده ، کشف شد

in رویدادهای ایران

by library Weblog

فروردين 20, 1398

20فروردین، رژه باشکوه میلیشیا در تهران

in آشنایی با مجاهدین

by test

ما 134 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

Copyright © کتابخانه 2021 All rights reserved. Custom Design by https://www.besoyepirozi.com
رویدادهای مذهبی